Pölytyspalvelu

Pölytys on tärkeää monien viljelykasvien, marjojen ja hedelmien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi mansikka, vadelma, pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari, härkäpapu, kumina ja omena hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesiä. Hyvin onnistunut pölytys tuottaa paremman sadon. Marjat ovat suurempia ja parempi laatuisia. Mansikalla ja vadelmalla mehiläisiä voidaan käyttää harmaahomeen biologisessa torjunnassa.

Pölytyspalvelulla tarkoitetaan sitä, että mehiläistarhaaja tuo mehiläisyhdyskuntia pölyttämään esimerkiksi mansikkaviljelmiä. Mehiläistarhaaja saa palvelusta korvauksen ja viljelijä saa suuremman ja parempi laatuisen sadon. Viljelijän on syytä ottaa huomioon, että mehiläisten läsnäolo viljelmillä asettaa rajoituksia kasvinsuojeluaineiden käyttöön, sillä ei liene kenenkään edunmukaista myrkyttää pölyttäviä ystäviämme.

Mehiläinen on tehokas pölyttäjä. Mehiläispesässä on 20 000 – 75 000 mehiläistä, joista pölyttäviä on 5000 – 15 000 yksilöä. Mehiläinen tekee enintään 7 lentoa vuorokaudessa ja vierailee lentonsa aikana noin 100 kukassa. Vuorokauden aikana siis yhden yhdyskunnan mehiläiset vierailevat useammassa miljoonassa kukassa.

Mansikalla ja vadelmalla mehiläisiä voidaan käyttää harmaahomeen biologisessa torjunnassa. Mehiläispesän lentoaukolle asennetaan levitin, jonka kautta kuljettuaan mehiläinen kuljettaa torjunta-aineen suoraan kukkaan. Viljelijän on mahdollista hakea biologiseen harmaahometorjuntaan ympäristötukea.

Mikäli haluat mehiläiset pölyttämään viljelmäsi kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä. Lisätietoa löydät osoitteesta http://polytys.fi.

Mehiläisiämme suorittamassa pölytysurakkaa ja biologista harmaahometorjuntaa mansikkatilalla.